Covid drtí české živnostníky. V lednu přerušilo podnikání přes 25 tisíc OSVČ, nejvíce v historii

Praha Podnikatelské aktivity pozastavilo v lednu rekordních 25 534 živnostníků, což je o 50 procent víc než před rokem a nejvíce v historii ČR. První měsíc roku je z pohledu počtu nově přerušených živností dlouhodobě nejsilnější. Vyplývá to ze statistiky společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

„To je důsledek trýznivé situace na trhu a nejistých vyhlídek do budoucnosti,“ uvedla analytička společnosti Petra Štěpánová.

Podnikání v roce 2020 pozastavilo téměř 100 000 živnostníků, což bylo o 40 procent více než v roce 2019. Nepříznivý trend podle ní pokračuje i letos. Podnikatelé se v čím dál větším měřítku dostávají do existenčních problémů a docházejí jim síly.

 

Důvodem jsou především dlouhotrvající protiepidemická opatření, která zasahují zejména segment stravování, ubytování, cestovního ruchu, maloobchodu a služeb, nicméně tvrdě jsou postiženy i navazující obory, dodala Štěpánová.

 

Zprostředkování velkoobchodu mělo největší nárůst
Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností bylo v lednu 2021 ve volné živnosti výroba, obchod a služby. To je nejčastější obor podnikání mezi OSVČ a počet pozastavených živností je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. „Ve všech dalších oborech z první desítky však můžeme sledovat vysoký mezirčoní nárůst,“ upozornila Štěpánová.

 

Nejvyšší relativní nárůst zaznamenalo zprostředkování velkoobchodu (o 1126 procent), podpůrné činnosti v zemědělství (o 94 procent) a silniční nákladní doprava (76 procent).

 

V absolutních hodnotách výrazné přírůstky zaznamenalo stravování a příprava staveniště. „Je třeba však podotknout, že v lednu ještě stále srovnáváme hodnoty předpandemické v roce 2020 a pandemické v roce 2021,“ uzavřela analytička

 

ČTK
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/v-lednu-prerusilo-podnikani-pres-25-tisic-lidi-coz-je-nejvice-v-historii-ceska.A210210_103050_ln_domov_liak#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_domov&utm_content=main

Copyright © Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií, videa nebo zvukové stopy je bez souhlasu zakázáno